Farverig og duftende haven med tagetes

Tagetes er en slægt af planter, der ofte kaldes for ‘morgenfrue’. De er kendetegnet ved deres stærke, krydrede duft og farverige blomster, der spænder fra gule og orange til røde og brune nuancer. Tagetes-planter er relativt nemme at dyrke og kræver ikke meget pleje. De trives bedst i sol og veldrænet jord. Tagetes kan bruges både som prydplanter i haven og som krydderurt i madlavningen, da de har en stærk, citrusagtig smag. Derudover har tagetes-planter også en afskrækkende effekt overfor visse skadedyr, hvilket gør dem til et godt valg til økologisk havebrug.

Forskellige sorter af tagetes

Der findes mange forskellige sorter af tagetes, som varierer i farve, størrelse og duft. Nogle af de mest populære sorter er Find de bedste tagetes til haven, der kommer i nuancer af gul, orange og rød. Andre sorter har en mere diskret farve, men dufter stærkt af citrus eller krydderier. Uanset hvilken sort du vælger, vil tagetes bidrage med et farverigt og duftende indslag i haven.

Fordele ved at dyrke tagetes

Tagetes er en populær plante i haven på grund af dens mange fordele. Den har en stærk duft, som afskrækker skadedyr som bladlus, trips og nematoder. Derudover tiltrækker den nyttige insekter som svirrefluer og mariehøns, der hjælper med at holde skadedyrene nede. Tagetes er også en god ledsagerplante, da den kan hjælpe med at forbedre væksten og smagen af andre afgrøder i nærheden. Endelig har tagetes en smuk, farverig blomstring, der kan forskønne haven gennem hele sommeren.

Sådan planter du tagetes

Tagetes er en nem og populær sommerblomst, der er nem at dyrke. Planter dem i fuld sol i veldrænende jord, gerne i grupper for at skabe et flot udtryk. Sørg for at jorden er løs og næringsrig. Så frøene direkte i haven fra april til juni, eller start dem indenfor og plant dem ud, når de er 10-15 cm høje. Vand planterne regelmæssigt, især i tørre perioder. Fjern visne blomster for at stimulere yderligere blomstring. Tagetes blomstrer hele sommeren og giver haven et farverigt og duftende udtryk.

Pleje og pasning af tagetes

Tagetes kræver minimal pleje og pasning for at trives. De skal placeres i fuld sol og i veldræneret jord. Vand dem regelmæssigt, men undgå at gøre jorden vandmættet. Fjern visne blomster og blade for at holde planten ren og frodig. Giv dem en mild gødning en gang om måneden for at sikre en god vækst og blomstring. Beskær eventuelt planten let for at holde den kompakt og velformet. Med den rette pleje vil tagetes blomstre hele sommeren og skabe en farverig og duftende have.

Tagetes som afskrækkende plante

Tagetes er en effektiv afskrækkende plante, der kan hjælpe med at holde uønskede gæster væk fra haven. Plantens stærke duft og bittre smag gør den uattraktiv for mange skadedyr som bladlus, trips og nematoder. Når tagetes plantes omkring grøntsager og blomster, kan den hjælpe med at beskytte disse mod angreb. Desuden kan tagetes fungere som en naturlig insektafvisende plante, der kan reducere behovet for kemiske bekæmpelsesmidler. Dens evne til at afskrække skadedyr gør tagetes til et værdifuldt valg for den økologiske haveejer.

Tagetes i krukker og beholdere

Tagetes trives særligt godt i krukker og beholdere, hvor de kan få den rette mængde næring og vand. Planter i krukker kræver lidt mere pleje end dem i jorden, men til gengæld kan du placere dem strategisk rundt omkring i haven for at skabe et farverigt og indbydende udtryk. Vælg store, dybe krukker, så planterne har tilstrækkelig plads til at udvikle sig. Sørg for at bruge en næringsrig pottemuld, og vand regelmæssigt, så jorden ikke tørrer ud. Tagetes i krukker kan placeres på terrasser, altaner eller andre steder, hvor de kan nydes på tæt hold og bidrage med deres friske duft og levende farver.

Tagetes i kombination med andre planter

Tagetes passer godt sammen med mange andre blomster og urter i haven. De kan for eksempel kombineres med lavendel, som også elsker sol og veldrænet jord. Tagetes fungerer også godt som kantplante omkring rosenbuske, hvor de hjælper med at holde bladlus væk. Desuden kan de bruges til at skjule de bare pletter omkring peberrod eller andre højtvoksende planter. Tagetes bidrager med deres stærke duft og farverige blomster, som skaber et smukt og harmonisk udtryk i haven.

Høst og anvendelse af tagetes

Tagetes er en utrolig alsidig plante, som kan anvendes på mange måder. Blomsterne kan høstes og bruges til at tilsætte farve og smag til madlavning. De kan tørres og bruges i te eller krydderiblandinger. Bladene kan også høstes og anvendes som krydderi eller tilsættes salater og andre retter. Derudover kan hele planten bruges som naturlig insektafskrækkende middel i haven. Når planterne visner ned om efteråret, kan de komposteres og tilføre haven næring.

Når tagetes går i frø

Når tagetes går i frø, er det et tegn på, at plantens livscyklus er ved at være afsluttet for sæsonen. De karakteristiske blomster visner, og frøene begynder at modne. Det er på dette tidspunkt, at man kan indsamle frøene til at så næste år. Frøene kan nemt høstes ved at lade de visne blomsterskærme tørre på planten. Når de er tørre, kan man forsigtigt knække dem af og opbevare frøene i en lufttæt beholder. På den måde kan man sikre sig et nyt kuld af farverige og duftende tagetes planter til næste års have.